Ik was al heel vaak langs de poort van het Typografengasthuis gelopen. Maar dan was ik altijd onderweg. Vandaag liepen we eindelijk eens naar binnen. Heel stom dat ik nooit eerder de tijd maakte, want je weet niet wat je ziet. Het voelde alsof we een andere, geheime wereld binnenliepen. Prachtig!

Een rustig plekje in de drukke stad

Het Typografengasthuis straalt zoveel rust uit. Precies wat we nodig hadden in alle drukte. Gewoon, even niets. Wandelen, bijkletsen, spelen en genieten van de kleine dingen. Hannah zocht insecten en schommelde. Suze keek rond vanuit de wandelwagen en had het prima naar haar zin. Aan het begin van het hofje ligt een plaveisel met een prachtig gedicht van Rutger Kopland. Die vangt in een paar zinnen de sfeer, het is zo’n idyllisch plekje. Alsof de tijd heeft stilgestaan en haast niet bestaat. Eigenlijk wilden we niet meer naar huis. Ik kan me helemaal voorstellen hoe de mensen hier elke ochtend op een bankje voor hun huis koffie drinken, terwijl de kinderen buiten op het grote grasveld spelen. Thuis keek ik meteen op Funda, want ik wil elke dag wel in een oase van rust leven.

Typografengasthuis typografenhof groningen stad petrus campersingel grunn

typografenhof typografengasthuis groningen petrus campersingel stad rijksmonument

typografengasthuis typografenhof groningen petrus campersingel rijksmonument holthuis hofje geschiedenis

typografengasthuis typografenhof kopland gedicht poezie rijksmonument hofje

De geschiedenis van het Typografengasthuis

De huisjes zijn gebouwd in 1903, in opdracht van het Groninger Boekverkoopers College. Het was bedoeld als investering, maar ook als huisvesting voor de gezellen. Het hofje is ontworpen door architect K.H. Holthuis. In 1995 is het Typografengasthuis tot Rijksmonument verklaard. Een stap het hofje in en je snapt volledig waarom. Dit moet behouden blijven zolang het kan.

typografenhof typografengasthuis groningen rijksmonument hofje geschiedenis stad hofje

Ga jij naar het Typografengasthuis?

Leuk! Het is echt een geweldig plekje om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Tag me even op Instagram, want ik ben heel benieuwd welke plaatjes jij schiet. Je vindt de ingang van het Typografengasthuis aan de Petrus Campersingel 37.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.